De Flevolander

De Flevolander.. Wie is dat? En hoe voelt dat?

Dat vroeg ik mijzelf af toen ik gisteren de pagina That’s Me! aan het voltikken was.
Ik schreef dat ik al 25 jaar in Almere woon en mij een Almeerder voel.

Ik wilde schrijven dat ik dankzij mijn vrijwilligerswerk wat ik voor het jongerenprogramma Beneden Peil van Omroep Flevoland deed, durf te stellen dat ik meer van Flevoland heb gezien dan 85% van de gemiddelde Flevolander. Dat doordat ik bij Omroep Flevoland en daarom in Lelystad werk, ik een echte Flevolander ben.

Maar tegelijk vroeg ik me af, hoe moet je het Flevolander zijn nou omschrijven? En dat kon ik dus niet. Er zijn TE veel verschillen onder de Flevolanders om te kunnen zeggen dat ik of iemand een echte Flevolander is.

Een stadse Almeerder is toch iemand die veel drukker en gestresst leeft en gebruik maakt van de voorzieningen die een 24/7 bestaan mogelijk maken. Een sportschool die 24/7 open is, de vele supermarkten die 7 dagen per week open zijn, sommige zelfs van 7.00 tot 23.00 uur per dag en dat 365 dagen per jaar (dit jaar zelfs 366 ;)) Het stadscentrum dat elke zondag open is.

Terwijl een dorps iemand uit Bant, Rutten, Marknesse of Espel (ik gok dat meer dan 75% van de Almeerders/Lelystedelingen niet eens wisten dat die dorpen in Flevoland liggen)
Dat niet hebben. Tuurlijk ze kunnen naar Almere gaan maar of ze dat doen om op zondag naar de Appie te gaan voor een pak melk.

Ook de feesten die in het noordoosten van Flevoland worden gehouden zijn zo anders dan in de steden Lelystad en Almere, het is leuk om die verschillen te zien en te ontdekken.

Kort samengevat: De Flevolander bestaat niet 1, ik voel het niet zo en zie dat ook niet zo 1,2,3 gebeuren. Maar misschien maakt dat Flevoland wel bijzonder, de uiteenlopende verschillen tussen de verschillende dorpen en steden in Flevoland.
Probeer het eens allemaal te ontdekken, want Flevoland is diverser en groter dan je denkt!

Uiteindelijk heb ik de tekst op de pagina That’s me! , dat ik mij Flevolander voel weg gelaten. Ik ben het wel, maar weet niet hoe dat voelt. Mocht jij wel het gevoel kunnen uitleggen, laat het dan hier als reactie achter.

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *