VERMIST: Nienke de Bruijn*

Nienke de Bruijn* is spoorloos verdwenen na nog een laatste e-mail van haar te mogen ontvangen. Op alle Sociale Media, is geen enkel spoor meer van haar te vinden of een geheel leeg profiel is achter gelaten.

Signalement:

Nienke de Bruijn

Geslacht: Vrouw*
Leeftijd: 21 jaar*
Lengte: Circa 1.65 meter*
Huidskleur: Blank*
Kleur haar: Donker blond/ bruin*
Kleur ogen: Blauw/groen*
Wonende: Verzetslaan, Almere*

(* = Kan afwijken van de werkelijkheid)

Na ruim 3,5 jaar regelmatig contact te hebben gehad met Nienke* via Twitter, Facebook, Email, Google Hangout, Whatsapp, SMS, was er dan bijna een ontmoeting in reallife.

“Dan zie ik je over 30 minuten!” Stuurde ik haar via Whatsapp.

Waarop ik 20 minuten later van haar het allerlaatste Whatsapp-bericht terug kreeg: “Helaas”.

Twitter werd hot en ook Facebook nam het stokje over van Hyves. Langzaam maar zeker kreeg je op Twitter wat volgers en volgde je ook terug, mensen die je kent, interessant vindt, maar ook mensen uit je omgeving die je helemaal niet kent. En dat is best leuk, nieuwe mensen leren kennen! En zo kwam ik ook in contact met Nienke de Bruijn uit Almere.
Een jonge meid die toen nog bij haar ouders en zusje in de Landgoederenbuurt in Almere woonde. Ze zat op hockey en was bezig met een opleiding in de grafische media.

Nu hebben hockeymeisjes al snel een +1 bij mij, maar ook ik probeer nog wel eens wat met grafische dingetjes te werken, zowel voor de hobby als voor mijn werk. Ze twitterde in normaal Nederlands (wat tegenwoordig op die leeftijd niet heel vaak meer voorkomt) en er viel ook een leuke conversatie mee te houden. Niet alleen ik dacht er schijnbaar zo over, want ook andere mensen om mij heen volgde haar en andersom. Terwijl iedereen zag dat Hyves ten einde kwam (behalve de Telegraaf Media Groep), werden we ook bevriend op Facebook. Ze plaatste er leuke foto’s van zichzelf, samen met vriendinnen, vakanties, feestjes, samen met haar zusje. 100-en foto’s werden er zo gedeeld. Ook haar vriendin Cloe, waar ze later mee ging samenwonen in de Verzetslaan in de Verzetswijk in Almere reageerde op haar posts. Voor de grap was ze zelfs verloofd met haar konden we lezen. Ook op Twitter (@x_nienkex) was ze goed aanwezig, en had ze ook contact met een vriendin van haar, Lianne Timmerman (@kroketkonijn). We konden lezen dat Nienke, onderweg naar huis na een hockeytraining, op de fiets een jongen per ongeluk ten val had gebracht met haar hockeystick en hem later nog had opgezocht. Ze had in juli 2011 een rondreis door Europa gemaakt van Denemarken tot Italië.

Nienke de Bruijn, een vrolijke en lieve meid, die het wel goed voor elkaar had en genoot van het leven en al snel zelfstandig was.

Toen ze een stageplaats zocht, heb ik ook nog op mijn werk geïnformeerd of ze daar kon stage lopen, helaas kwamen de periodes niet overeen van wanneer zij stage moest lopen en er plaats was op mijn werk voor een stagiaire.
Ze vond een stageplaats bij Sanoma uitgevers en uiteindelijk kon ze daar ook blijven werken, grafisch lekker bezig voor WTF.nl en waren haar billen onderwerp van een artikel op WTF.

Nienke en ik hadden ook contact via email en Whatsapp, in een periode dat het in mijn relatie niet goed ging, was zij een luisterend oor, ze had op ten duur zelfs een liedje over mij geschreven en ze speelde gitaar. Maar dat liedje was nog lang niet af. Ontmoeten deden we niet, ik had een relatie en wilde daar voor gaan en 10 jaar leeftijdsverschil was ook wel een dingetje en we wisten niet wat er zou gebeuren als het wel tot een ontmoeting zou komen. We namen afstand tot elkaar maar we reageerden nog wel eens op elkaar op Twitter en Facebook. En zo is dat nog een keer gebeurd.

Toen mijn relatie(s) over waren, kreeg ik weer meer contact met Nienke, al begon ik wel wat vraagtekens bij een aantal dingen te krijgen en was ze niet meer zo heel makkelijk bereikbaar via Whatsapp/email en ook Social Media werd niet meer heel actief gebruikt. Nu heb ikzelf ook wel periodes dat ik even Social Mediamoe ben en minder actief ben. Maar op een avond na heen en weer te hebben ge-appt zou het er dan toch van komen, over 30 minuten zou ze langs komen! Helaas kreeg ik na 20 minuten een whatsappbericht.. “Helaas”… En daarna heb ik nooit meer een reactie gehad..

Mijn broertje Jur, was ook met haar bevriend op Twitter en Facebook en ik had het met hem over Nienke de Bruijn en ook hij had zo zijn vraagtekens en we begonnen een onderzoek.
Ik boorde wat contacten aan en kwam er achter dat er geen Nienke de Bruijn in de Verzetslaan woont. En dat er geen Nienke de Bruijn werkt bij Sanoma. Ook trok ik een aantal profielfoto’s die ze had geplaatst op Facebook, door Google Afbeeldingen heen, mijn broertje Jur deed er een paar meer en kwam ineens dezelfde foto tegen.. Maar deze bleek van Laura uit België te zijn.
Toen we haar Facebookprofiel bekeken zagen we al snel waar al de foto’s die Nienke gebruikte vandaan kwamen.

Een berichtje van mijn broertje aan Nienke de Bruijn op Facebook met de tekst: “Hey Laura”, was genoeg om binnen 24 uur Nienke de Bruijn te zien verdwijnen. Al haar profielen op het internet verdwenen of werden leeg gemaakt. Ze was ontmaskerd. We waren het er over eens, ze is bevriend met Laura op Facebook (anders kon Nienke niet bij al de foto’s van haar komen) en ze woont in Almere. Ik stuurde nog een email naar haar in de hoop op een antwoord:

Hoi Nienke, of Laura of misschien heet je wel Claudia.. Of Ronald..

Ik heb best wel respect voor je dat je het 4 jaar lang hebt volgehouden, al onze gesprekken en gevoelens.. Best bizar.. Ik ben des te meer nieuwsgieriger wie er achter Nienke de Bruijn zit en waarom? Ben je een vrouw met een minderwaardigheidscomplex of wat is het voor een onderzoek? Ken je de echte Laura persoonlijk? En woon je echt in de Verzetslaan?

Ik kan er om lachen terwijl ik me ook wel best genaaid voel. Ik hoop dat je de ballen hebt om me eerlijk uit te leggen wie en waarom, ik snap des te meer waarom je laatste bericht helaas was..

Groetjes! Lex

Vol verwachting klopte mijn hart en terwijl ik dacht dat ik nooit meer een uitleg of een levensteken zou krijgen, kreeg ik een dag later een mail terug!

Hoi lieve Lex,

Het spijt me verschrikkelijk. Ik wist dat er een moment zou komen dat je erachter zou komen. Dat je erachter zou komen dat de Nienke die je dacht dat ik zou zijn niet de echte is. Tegen dat moment heb ik altijd op gekeken, want steeds meer begon ik te beseffen wat ik aan het aanrichten was. En dat is nooit mijn bedoeling geweest.

De reden dat ik hiermee begonnen is bijna net zo stom als de reden als dat ik hiermee door ben gegaan. Een paar jaar geleden heb ik dit account gemaakt voor Farmville. Ik wilde hierbij niet mijn echte naam gebruiken. Ik gebruikte dus in plaats van mijn eigen achternaam een willekeurige achternaam. Mijn voornaam heb ik gewoon gehouden. Ik heet dus echt Nienke, ben in werkelijkheid ook 21 jaar oud, maar woon in waterwijk (om nog een beetje de afstand te behouden. De enige echte duidelijke lijn die ik had).

….KNIP….

Toen ik het account maakte was Facebook nog een plek zoals Hyves dat nu is, een spelletjeswebsite. Alleen heb ik toen nooit kunnen bedenken dat het echtere vormen zou aannemen. En dat Facebook belangrijker werd om je te profileren. Daarin ben ik mee gegaan. Nienke de Bruijn moest een gezicht krijgen en moest echt gaan lijken. Laura kwam daarin om de hoek kijken. Tijdens het uitgaan in Maastricht een paar jaar geleden ben ik haar tegen gekomen en daarom kon ik vrienden met haar worden en toegang krijgen tot haar foto’s. Een mooi meisje om te zien. Veel mooier, beter en leuker dan ik ben. Dus toen een uitgelezen kans om me beter voor te doen dan dat ik me toen voelde. Een meisje dat thuis werd genegeerd en gekwetst.

Maar hoe langer ik het account had. Hoe echter het werd. Ik kwam met jou in contact. Hoe en waarom weet ik al niet eens meer. Maar hoe meer ik met je praatte hoe echter mijn gevoelens voor jou begonnen te voelen. We hebben hele fijne gesprekken kunnen voeren, die van mijn kant echt waren. Eigenlijk was bijna alles daarin echt. Alleen door de foto’s heb ik me nooit als mezelf voor kunnen doen. Daardoor heb ik eigenlijk nooit verder kunnen gaan dan dat ik eigenlijk zou willen. De keren dat ik op het punt stond je te ontmoeten stond ik ook daadwerkelijk op het punt je te ontmoeten. Alleen de werkelijkheid hield mij tegen. Ik had een beeld van mezelf gecreeerd die ik niet kon waarmaken en ik was bang dat ik je daarmee zou afschrikken.

….KNIP….

Ik heb nagedacht of het verstandiger was om je te ontmoeten en dit te vertellen of het bij deze mail te laten. Dat laatste lijkt mij de beste optie. Ik zal het dan ook bij deze mail laten. Ondanks dat ik je graag echt had leren kennen.

Het spijt me!

Kus,

Nienke

De mail kwam eerlijk en oprecht over op mij, en inderdaad, ik heb nog zoveel vragen en mensen die mij kennen weten dat ik niet iemand ben die uit is op wraak of op ruzie.

Juist door deze uitleg ben ik nog meer geïnteresseerd geraakt in de echte Nienke, het integrerend me en ik vind het erg om te lezen dat iemand zichzelf zo minderwaardig voelt. Het maakt mij geen reet uit of ze nou dun, dik, lang, kort, knap of lelijk is. Nienke was leuk, spontaan, meelevend en iemand met een luisterend oor. Je kunt een hoop faken, maar altijd zal er iets echt aan zijn. Ik heb Nienke terug gemaild of ze alsjeblieft contact met me wilt opnemen. Maar tot de dag van vandaag heb ik nog geen contact gehad met haar.

Wel heb ik contact met Laura (waar Nienke de foto’s van gebruikte) en ook anderen mensen heb ik gesproken die online bevriend waren met Nienke, ook die konden het niet geloven.. Zo levensecht werd alles onderhouden. Ik had gehoopt dat Laura misschien kon bedenken wie de echte Nienke is en of ze toevallig nog bevriend was op Facebook met een Nienke.. Maar helaas. Waarschijnlijk heeft de echte Nienke haar digitale vriendschap met Laura snel verbroken nadat we haar ontmaskerd hadden.

Ik hoop dat ik de echte Nienke nog eens te spreken krijg, maar ik laat het hier niet bij, ik zoek door, zo ver ik kan. Maar het zou fijn zijn als Nienke me alsnog zelf mailt/appt/smst/belt..

Mocht iemand nog meer info hebben of weten wie de echte Nienke is.. Laat het me weten! Ook al heet ze misschien wel Herma, Karel, Linda of Joep en is hij/zij 60 jaar met een dikke bierpens.

Heb ik meteen nog een filmtip: Catfish.. Die vrouw werd niet na 3,5 jaar ontmaskerd maar binnen 8 maanden en onderhield 15 Facebookprofielen..

Comments

comments

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *