Een ouwe lul aan het woord: Veranderingen door de jaren heen, die we soms niet begrijpen

Opnamen voor Beneden Peil in Cultus inn, Dronten 25-10-2003 met Bram Breukelman

Opnamen voor Beneden Peil in Cultus inn, Dronten 25-10-2003 met Bram Breukelman

 

“Papa, welke Angry Birds had jij op je telefoon en tablet toen je net zo oud was als wij nu?” vragen Luca (6) en Stijn (4) aan mij.

Als ik ze vertel dat ik pas 17 jaar was toen ik mijn eerste mobiele telefoon had waarmee je alleen kon bellen (zelfs SMSen kon destijds met een Prepaid niet eens), vinden ze dat maar gek, helemaal als ik dan zeg dat ik mijn eerste tablet had toen ik 30 jaar was en dat ik nu bijna 32 jaar ben..

Ongeveer 12 jaar geleden begon ik bij Omroep Flevoland op vrijwilligersbasis mee te werken aan het jongeren televisieprogramma Beneden Peil, wat toen ongeveer 1,5 jaar bestond en wat op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Met een groep van ongeveer 10 man en vrouw maakten wij elke week tussen de 9 en 15 minuten een televisieprogramma (de programmering werd door de tijd wel eens aangepast en daarmee ook de toegewezen programmalengte).

Gekkigheid, serieus, experimenteel, alles kon! Het voordeel in die tijd was dat er nog geen 37468726983986429 televisiezenders beschikbaar waren op je ouderwetse beeldbuis thuis, YouTube niet bestond (pas sinds 2005) en Beneden Peil de hele dag en nacht werd herhaald (handig, na het stappen nog ff een rondje zappen), daardoor werden wij makers toch behoorlijk herkend op straat en in de kroeg, ik noemde onszelf BEF-fers.. (BEkende Flevolanders). Het was vernieuwend, soms gewaagd en eerlijk gezegd, soms ook een item dat gewoon niet leuk was. Maar het was origineel! Beneden Peil heeft zelfs een award gewonnen: meest origineelste TVprogramma van de regionale omroepen in Europa (hier terug te zien).

Tegenwoordig is het niet meer makkelijk om origineel te zijn, alles lijkt al eens gedaan te zijn of het is wel ergens een (slap) aftreksel van. Ook kan tegenwoordig iedereen filmen en monteren, een camera die van betere beeldkwaliteit is dan waar wij destijds mee werkten kost bijna niets (zelfs een smartphone is al soms genoeg) en elke computer is tegenwoordig krachtig genoeg om er op te monteren. Is je video klaar dan kun je via YouTube/social media de hele wereld bereiken. Het enige is dat je video nog gevonden moet worden. Maar als je geluk heb en je video gaat viral, dan kun je er nog geld aan verdienen ook! Er zijn mensen (Vloggers) die kunnen leven van hun video’s die ze plaatsen op YouTube (en zelfs dan hoeven de videos echt helemaal nergens over te gaan).
Jouw publiek moet jou vinden, hou ze vast en wees creatief en origineel, YouTube is jouw eigen televisiezender en iedereen kan kijken wanneer hij of zij wil.

Dat de veranderingen in de techniek en de mogelijkheden snel gaan hou je niet tegen en wil je ook niet moeten willen tegenhouden. Het is ook leuk en goed.
Beneden Peil is ook niet meer zoals het toen was, maar ik ben blij dat ik die Beneden Peil voordat YouTube en Social media zijn intreden deed, heb mogen meemaken.

Nu het tweede stuk van mijn blog, waarvoor ik dit bovenstaande als bruggetje wilde gebruiken naar het eigenlijke onderwerp waarover ik wilde bloggen. Maar nu ik dit terug lees is het wel een heel apart bruggetje.. nahja brug..

Vroeger... In Men@Work 31-07-2004 om 23:23 uur

Vroeger… In Men@Work 31-07-2004 om 23:23 uur

Sinds ik single ben en nu weer een paar keer ben uit geweest valt het me op dat ook dat veranderd is, waarvan ik dacht dat dat nooit zou veranderen. Voor de duidelijkheid ik heb het nu over Almere..

Tuurlijk ben ik een stuk ouder dan toen ik nog een die-hard stapper was en is het publiek in mijn ogen nu veel jonger dan toen ik uit ging (wat ongetwijfeld niet zo is). Het betalen om naar binnen te mogen is er nog, betalen om je jas op te hangen is er nog en ook om te pissen moet je nog betalen. Maar waar ik me over verbaas (en toen ik het met anderen besprak, kwamen we op dezelfde conclusie) is dat het nu zo laat pas begint te leven! Vroeger gingen wij al los rond half 11 tot een uur of 4 maar nu komt het pas rond half 1 op gang. WAAROM? Voordat je iedereen hoi hebt gezegd kun je weer dag zeggen omdat de tent alweer bijna dicht gaat!

Hoe anders is dat dan weer in Laren/Bussum, waar ik op kerstavond onbedoeld terecht kwam en waar ik me meer dan prima vermaakt heb. Geen geld betalen voor entree, je jas kan je in een hoek gooien zonder je zorgen te maken (moet je eens in Almere proberen…), naar de WC gaan is gratis en zelfs de drankjes zijn er goedkoper dan in Almere (verwacht je niet in het Gooi!). De sfeer is er goed en om 23.00 uur was het druk, om 02.00 mag je niet meer naar binnen, maar gaat het binnen door, wel begint het dan wel rustiger te worden.

Dus kan iemand mij uitleggen, waarom in Almere het uitgaan door de jaren heen veranderd is? Ik zou zeggen, hoe eerder je begint, hoe langer je kan feesten!

Comments

comments

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *