Besparen voor de bezuinigingen

Aangezien de maanden tegenwoordig langer duren dan dat ons salaris ons kan voorzien, Den Haag leuke bezuinigingen in het vooruitzicht stelt en Shell nog niet genoeg aan ons verdient, en Griekenland ECHT niet zonder ons geld kan, hebben wij besloten (preventief) te gaan bezuinigen.

Nu zitten wij rond een modaal inkomen, maar of je nu 1000 of 10000 euro per maand zou verdienen, je geld is toch op aan het eind van de maand, behalve als je een Zeeuw bent natuurlijk.

Dan moet je gaan bedenken: waar kunnen we nu op gaan bezuinigen, zonder dat we nu elke dag rijst moeten eten en ik niet meer mijn Venz hagelslag en Coca Cola mag drinken.
Het moet wel leuk blijven en ik ga geen dingen eten of drinken die ik net niet lekker of gewoon ranzig vindt.

Sigaretten

Nu had ik mijzelf 6 maanden geleden voorgenomen om in 2012 te gaan stoppen met roken en wat te gaan sporten. En daar waren ik en mn vriendin nu wel aan toe. Samen stoppen en niet zoals een eerdere stoppoging, maar 1 sigaret per dag. Dat werkt niet. Dus BAM zaterdagavond 19-05-2012 de laatste peuk gerookt. En tot de dag van vandaag vergaat het ons 1 miljard keer beter af dan we ooit hadden durven denken!

De eerste besparing hebben we te pakken en (als we het volhouden en dat doen we!) dan meteen de grootste ook nog! Samen roken we ongeveer 1 pakje per dag a (op dit moment van schrijven) 5,40 euro

Benzine

Aangezien wij beide van lekker doorrijden houden en niet in de meest zuinige kleine wagen rijden (energielabel c), drinkt onze Ford Fiesta met onze rijstijl 1 op 11. Hoe moeilijk ik het ook vind om me aan de snelheid op de A6 te houden, ben ik het toch gaan proberen.

Na een paar dagen wennen aan de opasnelheid van 110 KM per uur en net niet in slaap te vallen, zag ik al snel resultaat! Ik kon gewoon ongeveer 140 KM meer op 1 tank rijden! Een besparing van 24%!

Gelukkig houdt mn vriendin zich ook aan de snelheid waardoor we wederom samen een flinke besparing realiseren van 1 keer minder tanken per maand!

Energieleverancier

Al jaren zit ik bij de NUON en dat bevalt prima, hoe ver kun je nou iets merken van een energieleverancier? Als bij mij de stroom uitvalt en mijn buurman die bij Essent zou zitten, valt zijn stroom ook gewoon uit. Je merkt er geen reet van. Alleen de factuur.

Ik heb een paar jaar geleden eens gekeken of het goedkoper kon, maar omdat wij heel weinig energie verbruiken zou me dat maar 2 euro per jaar schelen als ik zou overstappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. En daar ging ik dus geen moeite voor doen.

Maar tijden veranderen en ik ben 2 kiddos rijker. Ik wil geen vaste contracten van 2 of meer jaar, zowel gas als electra bij 1 maatschappij, geen piek en dal-tarieven, geen andere meters en of het nou groen, grijs, atoomstroom zou zijn maakt me niks uit.

Uit een paar vergelijkingswebsites kwam naar voren dat Nuon helemaal niet zo duur was voor ons! Alleen Essent kwam goedkoper uit met een jaarcontract. Ik belde de Nuon en die wilde me wel houden en kwamen met een mooie aanbieding, weliswaar niet zo voordelig als dat Essent me kon bieden maar voor die 2 tientjes blijf ik zonder gedoe en gezanik lekker nog een jaar bij de Nuon.

Internet, televisie en telefoon

Vorig jaar juli heb ik een jaarcontract afgesloten bij de UPC (alles in 1) bespaarde me 15 euro per maand. Helaas verloopt dat contract en ging ik op zoek naar een mooie aanbieding van hen, maar ook UPC wilt meer geld en kon mij niets bieden waar ik blij genoeg mee was.

Een voordeel is dat er (zie mijn vorige blog) nu glasvezel beschikbaar is. En dat biedt een hoop concurrentie! Na uren uitzoekwerk en prijs/kwaliteitsvergelijkingen kwam ik uit op Lijbrandt, maandelijks gaan we bijna niets besparen ten opzichte van het afgelopen jaar, maar omdat mijn huidige contract verloopt bij UPC zou ik wel meer moeten gaan betalen. En dat heb ik voorkomen. Plus dat we er qua internetsnelheid fors op vooruit gaan en qua beeldkwaliteit dat geleverd wordt ook!

Verzekeringen

Dat is een moeilijke, je wilt niet onderverzekerd zijn maar sommige dingen zijn echt onnozel. En ook daar heb ik ruim 7 euro per maand op kunnen besparen (klinkt niet veel maar van 28 euro naar 21 euro is toch leuk)

Mobiele telefoon

Sinds februari heb ik geen prive telefoon meer maar maak ik gebruik van een regeling via mijn werkgever. Dat bespaard mij zo een 400 euro per jaar. Mijn vriendin haar abonnement verloopt eerdaags en ze verbruikt minder dan dat ze er voor betaald. Dat word nu een uitzoekwerk, maar ook daar kan ik (denk ik) 200 euro op besparen.

En wat hebben we bespaard?

Als we nu alles optellen:

 • Sigaretten: 5,40 x 365 dagen = 1971 euro
 • Benzine: 12 tanken x 70 euro = 840 euro
 • Energie: ongeveer 230 euro
 • Internet: ongeveer 50 euro
 • Verzekering: 7 x 12 = 84 euro
 • Mobiele telefoon: ongeveer 600 euro
  ——————————————————
 • Subtotaal ongeveer:  3775 euro per jaar

Maar waar kunnen we nog meer op besparen? Boodschappen! Maar dat wordt nog een uitdaging 🙂

En zijn we nu rijk?

Als je de eerste twee alineas nog eens leest, zullen we er niks van gaan merken en zal er niks van overblijven, maar zijn we wel een stuk gezonder doordat we gestopt zijn met roken en als we dat volhouden is dat heel veel waard!

Comments

comments

18 comments

 1. Bas Axefield zegt:

  Automatisch sparen, gewoon een normale internet spaarrekening waar je altijd bij kan. Automatisch elke week een paar tientjes overschrijven, merk je niks van maar loopt snel op. Verder een grote pot ergens in huis zetten waar je je kleingeld in gooit, ook gewoon de twee euro munten af en toe. Voor je er erg in hebt zit er een paar honderd euro in. En besparen in de supermarkt kun je heel simpel maken door bij ieder item te denken, ga ik dit daadwerkelijk opeten/drinken of verdwijnt dit binnenkort (deels) in de vuilnisbak? En fietsen op korte afstanden, ben je zo aan gewend.

 2. Bas Axefield zegt:

  Maar de grootste besparing is op rente door zo snel mogelijk alle kreditenen en leningen af te lossen en niet meer rood te staan. Als je gaat rekenen schiik je van hoeveel rente je betaald in een jaar.

 3. Bas Axefield zegt:

  Maar doe alsjeblieft iets aan die foto, zo kan ik geen reacties op Faceboek plaatsen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *