Glasvezel.. Hypotheken zijn nog transparanter!

‘Klaar voor de toekomst, en dat is nodig!’ valt er te lezen op de website EindelijkGlasvezel.nl

Steeds meer is en wordt er mogelijk via het internetlijntje thuis. IPTV, webradio, tablets, intensiever gebruik van de smartphones, je computer bedienen van waar dan ook te wereld via bijvoorbeeld Teamviewer of VNCviewer, maar ook een eigen NASserver thuis zie je steeds meer. En zo heb je overal en nergens toegang tot je eigen data, super handig! Maar al die handige nieuwe dingen hebben invloed op je internetverbinding thuis.

Nu ben ik op zich tevreden met mijn internet, televisie en telefoonaansluiting bij UPC, maar sinds ik meer gebruik maak van “The Cloud” (foto’s in hoge kwaliteit als backup online, muziek online etc.) begin ik mijzelf steeds meer te irriteren aan de kromme a-symmetrische snelheid die UPC biedt. 60 Mbit downloaden en 3 (of was het nou 6) Mbit uploaden (als ik nu de speedtest.nl en speedtest.net tests mag geloven kom ik maar uit tussen de 20 en 30 Mbit downloaden en tussen de 2 en de 4,5 Mbit upload).
Het is niet dat ik elke dag continue die hoge uploadsnelheid nodig heb, maar als ik weer eens een videobestand in hoge kwaliteit van een paar Gigabyte wil uploaden naar YouTube of naar mijn werk dan word ik lichtelijk geïrriteerd door die lage uploadsnelheid die ik nu heb.

Vorig jaar juli waren wij nog niet aangesloten op glasvezel en de prognose was dat dat nog wel 9 maanden zou gaan duren. Ik heb toen bij UPC een zeer aantrekkelijke deal kunnen maken voor een jaar en nu het jaar bijna om is, is het tijd om me te gaan verdiepen wat er naast de kabel nog meer mogelijk is en wat de concurrent te bieden heeft. Want ik wil er op vooruit! Klaar voor de toekomst en direct profiteren van een snellere uploadsnelheid.

Nu ons huis eindelijk is aangesloten op het glasvezelnetwerk kan ik ook echt gebruik gaan maken van het internet van de toekomst, snelheden van 100 Mbit down en uploaden kan daar wel en eerdaags zelfs 500 Mbit symmetrisch! en uiteindelijk nog veel sneller mogelijk! Klinkt goed! Helemaal klaar voor de toekomst en vol gas up en downloaden!


IK GA VOOR GLAS!

En dan begint de pijn in je hersenpan pas echt! Meer dan 10 aanbieders! En allemaal diverse pakketen… Ik woon in de Eilandenbuurt in Almere Buiten en na een postcodecheck blijven er nog 6 particulieren aanbieders en 2 zakelijke over. 50% valt dus al af. Waarom als ik 300 meter verderop in een andere buurt woon en dan de keuze heb tot meerdere providers vind ik raar, het is 1 glasvezelnetwerk van Reggefiber.

KPN, Vodafone, XS4ALL, KickXL, Tweak, Lijbrandt, blijven over, ga je voor een bekend merk, of juist niet? Wat zijn de verschillen? Waar krijg ik het meest voor het minst geld! (we blijven Nederlander!) Wow! KPN biedt het meeste voor een schappelijke prijs!

En als je je dan gaat verdiepen via Google dan kom je erachter wat de echte verschillen zijn. En kom je tot de conclusie dat er eigenlijk 2 grote verschillen zijn.

  • TV via Glashart Media, of TV geleverd door KPN
  • TV stream vergt ruimte van je maximale bandbreedte bij 100/100 en niet bij 50/50

TV via Glashart Media, die geeft een videostream rechtstreeks door vanuit Technicolor in Hilversum 20 Mbit zonder dat het signaal gecompressed wordt en hoe hoger de bitstream hoe beter en mooier het beeld is! En Glashart Media biedt ook een analoog signaal aan + DVB-C wat betekend dat je zonder decoder gewoon de ouderwetse coaxkabelaansluiting op je TV kan gebruiken. Handig bij meerdere TV’s en voor je Radio natuurlijk!

TV via KPN, die compressed het signaal wel naar 6 Mbit, maar als ik de helpdeskmedewerkers moet geloven van KPN is dat 4 Mbit, van XS4ALL (de man zei dat hij de meest technische te zijn van de verkoopafdeling) dat de decoder 6 Mbit reserveert maar als je een BlueRay DVD zou kijken dat dat 1 Mbit/sec vreet…) de man van de glasvezelwinkel melde dat het inmiddels 12 Mbit zou zijn net als UPC. Niemand weet dus wat voor streams er daadwerkelijk wordt geleverd via KPN maar dat ze beduidend van slechtere kwaliteit zijn dan de TV signalen van UPC en Glashart Media is duidelijk en dat lees je op internet maar al te goed. Ook krijg je bij KPN geen mogelijkheid om de analoge COAXkabel te gebruiken.

Verder valt op, dat als je voor een 100/100 Mbit internetlijn zou kiezen en je kijkt TV dat dat de snelheid van je internetlijn zal beïnvloeden. Bij een 50/50 abonnement niet. Dit omdat er op dit moment een maximale snelheid op de lijn van 100/100 is in mijn buurt te halen valt. Dus kijk je via een decoder TV via Glashart en je neemt wat op ben je 2x20Mbit van je lijn kwijt en kun je nog maar 60 Mbit downloaden (wat ook meer dan genoeg is).

Maar dan de belangrijkste reden waar je rekening mee moet gaan houden maar waar je niet achter zou komen zonder een klein beetje verdieping in de materie. Opa en Oma zullen er niks van merken, maar heb je een NAS server, een IPwebcam, webserver, mailserver en/of game je fanatiek? Dan moet je ZEKER geen KPN nemen, de meest gehoorde klacht is dat KPN een modem/router levert die helemaal dichtgespijkerd is waardoor ongeveer alles behalve het normale internetten op je PC geblokkeerd is. Een eigen router is geen optie, want dan werkt je telefoon en interactieve TV niet meer.

Hoezo “Klaar voor de Toekomst”? KPN maakt gebruikt van een oude techniek en dat beperkt enorm je mogelijkheden.

Voor mij is de keuze simpel, geen KPN aanbieder, dus alleen Lijbrandt, Vodafone en KickXL blijven over. Maar zelfs als ik een lijstje maak met de goedkoopste aanbieder (op jaarbasis incl. eenmalige kosten) komt Lijbrandt het beste uit. UPC doet het opzich ook niet slecht! Maar die zit niet op glas, al beweren ze van wel met hun FiberPower pakketten. Maar is dat op dit moment erg? Nee, je kunt beter kiezen voor UPC alles in 1 dan KPN of een provider die gebruik maakt van KPN diensten. Waarom? Bij UPC is de beeldkwaliteit beter, het internet is niet geblokkeerd, je hebt analoge TV/Radio. Het enige nadeel is de upload snelheid bij UPC, die is enorm triest laag. Maar vraag jezelf af. Heb ik dat nu nodig? Of is me dat prijstechnisch waard.

Alles bij elkaar opgeteld, kies ik voor Lijbrandt, het beste beeldkwaliteit die je in Nederland kunt krijgen, het gebruik kunnen maken van de analoge coaxkabel voor een 2e TV en radio (niet dat ik een radio heb, maar wel een 2e TV), geen beperkingen wat betreft mijn internetverbinding en eigen keuze voor een router. En de Settopbox/Decoder is jouw eigendom. Stap je na een jaar over naar een andere aanbieder die gebruik maakt van Glashartmedia diensten kun je die box blijven gebruiken voor een 2e TV of bespaar je op de kosten van de huur/koop van een box. Natuurlijk vindt je op internet over elke aanbieder klachten maar die zijn bij lange na niet zo erg als die over KPN.

Maar wat voor mij belangrijk is, kan voor een ander niets uitmaken. Vinden anderen de beeldkwaliteit goed genoeg van KPN en merken ze niks van de internetbeperkingen. Maar ook het verschil van samenstelling van pakketen kan voor iemand anders uitpakken qua prijs.

Maar na deze zoektocht en een hoop verschillende onwetende en onzin-uitkramende helpdesks en verkopers aangehoord te hebben. Ben ik er wel achter dat ik een site mis waar je een ECHT goede vergelijking kan maken tussen de providers qua kwaliteit, aanbod en prijs.

En wat helemaal een aanfluiting is dat er in de Glasvezelwinkel EN in de KPNwinkel niet eens een aangesloten glasvezelaansluiting is om te kijken naar de verschillen in beeldkwaliteit..

Glasvezel, het zal de toekomst hebben, maar er kan een hoop verbeterd worden qua correcte informatievoorziening en duidelijkheid. Want op dit moment lijken hypotheken nog transparanter!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *